باورش سخت است که فقط ۱۱ سال از زمان عرضه اولین آیفون می گذرد. با توجه به اینکه اغلب افراد حدودا ۵ ساعت از روز را صرف استفاده از تلفن همراهشان می کنند، الان دیگر گوشی های هوشمند به بخش جدانشدنی و مهمی از زندگی روزمره همه ما تبدیل شده اند. تخمین زده می شود که ۲٫۳ میلیارد کاربر در سراسر دنیا هر روز هزاران بار گوشی تلفن همراهشان را دست می گیرند. این آمار به سرعت رو به افزایش و بالا رفتن است.
برخی از متخصصان حوزه پزشکی و همینطور والدین، در خصوص استفاده بیش از حد کودکان و نوجوانان از گوشی های تلفن همراه ابراز نگرانی می کنند. نگرانی های آنها شامل موارد زیر می شود:
- تغییرات شیمیایی مغز (عوامل موثر در بروز علائمی مثل افسردگی و اضطراب)
- کاهش کیفیت روابط زندگی واقعی
- افتادگی شانه ها، گردن درد ناشی از پایین بودن سر (text neck) و سایر مشکلات مربوط به وضعیت بدن
- بیخوابی
- مشکلات مربوط به عزت نفس
- مشکلات بینایی
احتمالا برخی از مشکلات به گوش شما هم خورده اند. با اینکه جامعه بهداشتی در تلاش برای افزایش آگاهی و ارائه راهنمایی های مفید در خصوص استفاده از تلفن همراه برای کودکان و نوجوانان است؛ اما بنظر می رسد این وسط بزرگسالان نادیده گرفته شده اند. در حقیقت ما با گوشی هایمان به حال خودمان رها شده ایم و کسی نیست که بگوید روزانه باید چقدر از تلفن های همراه استفاده کرد تا خطری تهدیدمان نکند.
هدفمندی؛ جزء اصلی استفاده از گوشی های تلفن همراه
یکی از بزرگترین چالش ها در زمینه تنظیم مدت زمان استفاده از گوشی های هوشمند، پیدا کردن تعادل مناسبی برای بهره مندی از مزایای فناوری بدون افت کیفیت زندگی است.
این مساله یک تصمیم دو دویی آسان نیست که چیزی شبیه ترک سیگار باشد. مثلا وقتی می گوییم ترک سیگار، همه ما می دانیم که قطع مصرف سیگار همیشه بهتر از کشیدن آن است. اما تلفن های همراه به طور مطلق مضر نیستند، بلکه مزایای زیادی مثل ایجاد ارتباط، راحتی استفاده و نوآوری هم به همراه دارند. نکته قابل توجه این است که هر چیزی، حتی اگر خوب و مفید باشد اگر به طور بی رویه و افراطی استفاده شود، درست مثل خیلی از رفتارهای اعتیاد آور بالقوه دیگر سمی و خطرناک است.
مجموعه تحقیقات انجام شده در رابطه با استفاده از تلفن های هوشمند به سرعت در حال بیشتر شدن هستند؛ اما هنوز در مراحل ابتدایی قرار دارند. هنوز اینکه چقدر باید زمان برای استفاده از تلفن همراه در روز اختصاص داده شود کاملا دقیق و مشخص بیان نشده است.
یکی از اولین مراحل برای تصمیم گیری در مورد مدت زمان استفاده از تلفن همراه چیست؟
رفتارهای واکنشی جداگانه و استفاده ناخودآگاه و خودکار ما از تلفن همراه به جای استفاده آگاهانه بخش مهمی از مدت استفاده ما از گوشی را شامل می شود. در واقع قسمت قابل توجهی از زمانی که ما از گوشی استفاده می کنیم به طور ناخودآگاهانه صورت می گیرد.
شاید شما هم متوجه شده باشید که خیلی ناخودآگاهانه گوشی تان را برمی دارید و صفحه آن را لمس می کنید تا قفلش باز شود؛ اما به این فکر نمی کنید که چرا این کار را کردید. با ترشح شدن هورمون دوپامین در مغز، شما به سمت غوطه ور شدن در انبوهی از سایت ها وشبکه های اجتماعی پیش می روید.
معمولا زمانی به خودمان می آییم که ساعت هاست مشغول اسکرول کردن صفحات مختلف و گشت زدن در اینترنت هستیم و این در حالیست که ما زمان صرف شده در چنین فضای مه آلودی را به شدت دست کم می گیریم. مطمئنا این زمان هرگز برازنده جمله تریستان هریس (Tristan Harris) نیست که می گوید: “زمان خوبی صرف کردیم”.
شاید سوالی که باید از خودمان بپرسیم این نیست که چطور می توانیم مدت زمان استفاده از تلفن همراهمان را کم کنیم؛ بلکه باید بپرسیم چطور می توانیم فعالیت ناخودآگاهمان را به سرعت و به طور مداوم به روندی آگاهانه تغییر بدهیم؟
همه زمان هایی که صرف استفاده از گوشی می شوند بد نیستند. به عنوان مثال اگر شما برنامه Uber را روی گوشی تان نصب و از آن استفاده کنید یا وقتتان را صرف برنامه کالری شمار کنید و یا اینکه در برنامه نوت گوشی تان یک ایده تجاری بنویسید، زمان پر فایده ای را گذرانده اید. این موارد نه تنها عمدی و آگاهانه هستند بلکه برایتان مزایایی هم به همراه دارند. در مقابل نمی توان گفت که این مساله در مورد صرف زمان برای بازی کندی کراش (Candy Crush) هم صدق می کند.
آیا از تلفن همراهتان برای کارهای واقعا با ارزش و مهم استفاده می کنید؟
احتمالا شما هم مثل خیلی های دیگر مدام سرتان شلوغ است و استرس دارید. ممکن است به خودتان بگویید ای کاش وقت بیشتری داشتم تا باشگاه می رفتم، با دوستانم وقت می گذراندم یا در کلاس های هنری ثبت نام می کردم؛ اما کار، خواب، مشغله های زندگی و هزار چیز دیگر، فرصتی برای این چیزها نمی گذارد. به این ترتیب تصور می کنید که هیچ وقت زمان کافی ندارید.
حالا بیایید جور دیگری به قضیه نگاه کنیم. با فرض یک هفته کاری ۴۰ ساعته، ۷ ساعت خواب در طول شب و چند ساعت دیگر برای انجام کارهای شخصی حدود ۵۸ ساعت در هفته برایتان باقی می ماند.
یادتان باشد که ما به طور متوسط هر روز ۵ ساعت با گوشی تلفن همراهمان کار می کنیم. این رقم بزرگ حدود ۳۵ ساعت در هفته است! یعنی تقریبا معادل یک کار هفتگی تمام وقت!
البته حتی در محل کارمان هم ممکن است به اوج بهره وری نرسیم، پس بیایید بگوییم که نیمی از مدت زمان استفاده ما از گوشی در محل کار اتفاق می افتد؛ پس در کل می شود هفته ای ۱۷٫۵ ساعت. یعنی حتی با این اوصاف هم شما ۱۷٫۵ ساعت از وقت آزاد با ارزشتان را صرف استفاده از گوشی تلفن همراهتان می کنید.
حالا اگر زمان استفاده از تلفن همراه در خارج از محل کار را فقط یک چهارم کاهش بدهیم چه می شود؟ در این صورت شما ۴٫۵ ساعت بیشتر در هفته زمان برای معاشرت با دوستان، استراحت و یا انجام کارهای مورد علاقه تان زمان دارید.
۸ تا از بهترین اپلیکیشن ها برای مدیریت زمان
اگر قبلا به این چیزها فکر نکرده اید الان زمان مناسبی است تا ارزش ها و اولویت های اصلی خودتان را بشناسید. برای خیلی ها امور مالی، سلامت جسمی، روابط با دیگران، امور معنوی و یا انجام کارهای هنری، خلاقانه یا بشر دوستانه جزو ترجیحات اصلی شان است.
به عدم تطابق و تعادل بین چیزهایی که برایتان مهم هستند و نحوه گذراندن وقتتان توجه کنید. برای اکثر افراد مشکل همینجاست. چیزی که برای ما طاقت فرسا بنظر می رسد در واقع از عدم اولویت بندی درست سر چشمه می گیرد.
ما از تمام چیزهای کوچکی که برایمان با ارزشند می گذریم تا زمان بیشتری برای گذراندن در گوشی هایمان داشته باشیم. اگر خودمان نتوانیم تصمیم بگیریم که اوقات فراغتمان را چطور بگذرانیم، فناوری های اعتیاد برانگیز و عادت هایی که در وجودمان ریشه کرده اند این کار را می کنند.
تصمیم گیری درباره مدت زمان مناسب استفاده از گوشی
ما قبلا درباره اینکه هیچ زمان مشخص و استانداردی برای استفاده از تلفن همراه در طول روز وجود ندارد صحبت کرده ایم؛ اما با توجه به اینکه ما روزانه به طور متوسط پنج ساعت زمان صرف استفاده از تلفن همراهمان می کنیم، پرداختن به این مساله واقعا مهم است.
یکی از مهم ترین سوالاتی که باید از خودتان بپرسید این است که: آیا زمانی که صرف استفاده از گوشی می کنم، روی کیفیت زندگی من تاثیر منفی گذاشته است؟
۱۹ نکات جالب سرچ گوگل (کاملا کاربردی)
پاسخ صادقانه شما به این سوال می تواند تعیین کند که باید این زمان را کاهش بدهید یا نه. مطمئنا زمان ایده آل و مناسب استفاده از گوشی برای شما با دوست یا همسرتان متفاوت است. خیلی چیزها به اولویت های منحصر به فرد خود شما در زندگی بستگی دارد.
چند استراتژی رایج و مناسب برای حل این مشکل وجود دارد:
- یک روز در هفته تلفن همراهتان را در خانه بگذارید.
- شبکه های اجتماعی مختلف را از روی گوشی تان پاک کنید.
- اعلان ها و نوتیفیکیشن های مختلف را غیر فعال کنید.
- فقط در ساعت های خاصی از روز از گوشی تان برای سرگرمی استفاده کنید.
- قبل از استفاده از گوشی، دلیل آن را با خودتان مرور کنید (می خواهم عکس های خواهرزاده ام را نگاه کنم، می خواهم پنج دقیقه استراحتم را در فیس بوک گشت بزنم).
- گوشی تان را روی حالت سیاه و سفید تنظیم کنید.
- وقتی از گوشی تان استفاده نمی کنید آن را در اتاق دیگری بگذارید یا حداقل از دسترستان خارج کنید.
- از ترکیبی از روش های بالا استفاده کنید.
باز نگه داشتن ذهنتان به شما کمک می کند تا بفهمید چه عواملی در کاهش زمان استفاده از گوشی موثر است و چه عواملی اثری ندارد و چطور می توانید حرکت رو به جلو و پیشرفتتان در این زمینه را تنظیم کنید.
آگاهی از مدت زمان استفاده از گوشی
به خودتان قول بدهید که خودآگاهانه از گوشی استفاده کنید و فقط برای کارهای مهم و با ارزش آن را دست بگیرید. این موارد دقیقا همان ابزارهایی هستند که شما را در مسیر درست قرار می دهند و به شما کمک می کنند تا عادت های سالم استفاده از تلفن همراه را در خودتان شکل بدهید و به این ترتیب بتوانید از فناوری لذت ببرید بدون اینکه روی زندگی تان تاثیر منفی داشته باشد.
تا به حال از خودتان پرسیده اید که چه زمان زیادی را صرف استفاده از گوشی تفلن همراهتان می کنید؟ خوشبختانه برای مدیریت این مساله یک روش ساده وجود دارد.
دیدگاه خود را بنویسید